Mandulaműtét után

A mandulaműtét rutinszerű eljárás, általában fél óra alatt át lehet rajta esni. Azonban a mandulák eltávolítását hosszabb felépülési idő követi, melynél kifejezetten figyelni kell arra, hogy mit eszünk és iszunk.

A mandulaműtét utáni lábadozási időszakban, általában 4 hétig, fokozottan kell figyelni az étrendünkre. Ennek egyik oka a fájdalom, vagyis a nyelési nehézségek miatt kevesebbet ehetünk és nem is célszerű bizonyos ételeket fogyasztani.

Érdemes a kezelőorvossal is egyeztetni a javasolt és a kerülendő ételekről, illetve arról, hogy meddig kell a speciális diétát tartani.

Mandulaműtét utáni első órák

A műtét utáni első órákban óvatosan kell újra bevezetni a nyelést, először csak a folyadékot, vizet vagy híg, esetleg gyógyszeres teát szabad csak inni. A későbbiekben is a könnyen nyelhető, pépes ételeket kell előnyben részesíteni, például a főzelékeket, krémleveseket, gabonakásákat. Különböznek a vélemények azzal kapcsolatban, hogy szabad-e tejterméket fogyasztani (például joghurtot), ezzel kapcsolatban érdemes kikérni a kezelőorvos véleményét.

Folyadékbevitel

Nagyon kell ügyelni a megfelelő folyadékbevitelre. Naponta több liter víz, híg, gyenge tea elfogyasztása javasolt, a gyümölcsleveket és a szénsavas üdítőket azonban kerüljük, mert ezek a savasságuk (és a magas cukortartalmuk) miatt kifejezetten irritálhatják a mandulák helyét, maró hatásúak, és fokozhatják a fájdalmakat. Hasonló okokból kerülendő például a paradicsomlé is.

Lábadozási időszak

Nem szabad a lábadozás időszakában száraz, érdes vagy éles felületű és szélű ételeket fogyasztani, mert ezek felsérthetik a torokban lévő sebet. Kerülendő tehát a chips, a rántott hús, a pirítós. Az erős fűszerek is marhatják az érzékeny területet, így az ételekbe ne tegyünk chilit, borsot, gyömbért, fahéjat, paprikát stb.

A hagyományos felfogás szerint a mandulaműtét után a legjobb étel a fagylalt. Ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Igaz ugyan, hogy a hűvös ételek képzeletünkben csillapíthatják az égő érzést, de a fagylalt mégsem a legjobb választás a műtét utáni napokban. A benne lévő tejtermék serkentheti a nyákképződést a torokban, ami tovább nehezítheti az amúgy is nehéz nyelést. A szélsőségesen hideg ital vagy étel pedig hátráltatja a sebgyógyulást. Ha mégis kívánjuk a fagylaltot, és jól esne egy-két gombóc, lehetőleg a legsemlegesebb ízeket (például vaníliát) válasszuk, a gyümölcsös jégkrémeket kerüljük.


close