Tüszős mandulagyulladás kezelése

A tüszős mandulagyulladás kezelése lehet gyógyszeres, antibiotikum alkalmazásával, előfordulhat azonban, hogy ki kell venni a mandulát. Az alábbiakban a tüszős mandulagyulladás kezelési lehetőségeit ismertetjük.

A garatmandulák elsődleges szerepe a védelem

A szervezetet védi a felső légúti fertőzésekkel szemben. Azonban, ha a gyulladás tüneteket okoz, vagy gyakorivá válik, a mandulát is kezelni kell. Ez részben tüneti: a lázat és a fájdalmat mérséklő gyógyszerek, gyógyhatású készítmények segítségével. Jó szolgálatot tehetnek az ecsetelők és a szájöblögető készítmények.

A gyógyszert az orvos leginkább tapasztalatai alapján választja ki, ez antibiotikum. Olyan készítmény, amelyet a leggyakoribb kórokozókról rendelkezésre álló információk alapján ír fel. Ha ez hatástalan, ajánlatos kitenyészteni a torokból vett váladékmintát. Ennek eredménye után kezdődhet a célzott kezelés.

Ha a heveny mandulagyulladás állandó panaszok forrásává válik, nem csak ritkán, de visszatérően, évente akár többször is előfordul, akkor ajánlott egy fül-orr-gégész szakorvos tanácsát is kikérni. Akut esetben a műtét ellenjavallott, de a visszatérően jelentkező tonsillitisek akut szakaszának megszűnése után a mandulák kivétele megoldást jelenthet.


close