Mandulák kivétele

A mandulagyulladás sok embert érint, és komoly szövődményeket okoz. A mandulák gyulladása ugyanis több szervben is problémát okozhat, így állapotuktól függően érdemes eldönteni: ki akarjuk-e vetetni őket vagy sem?

A mandulagyulladás gyakran jelentkezik a torokgyulladás kísérőjeként, és olyan mértékeket ölthet, amikor az orvos úgy dönthet, jobb, ha kiveszi őket. Ez a legtöbb esetben egy tartós állapotot követően derül ki, ugyanis, ha a mandulagyulladás kezelés hatására teljesen megszűnik, akkor nem érdemes megszabadulni a manduláktól.

Habár a mandulák fontos szerepet töltenek be a szervezet védekező rendszerében, tartósan gyulladt állapotban ennek nem tudnak eleget tenni.

A mandula tele van járatokkal, ezek gyulladás hatására beszűkülhetnek, így normális működésük sérül. A nem működő járatokban gennyes gyulladás jön létre, valamint hártyaszerű baktériumréteg, úgynevezett biofilm alakul ki. Az antibiotikumok az itt lévő baktériumokat nem tudják kielégítően elpusztítani, így a gyógyszeres kezelés hatástalan. Általában ezt az állapotot a visszatérő tüszős mandulagyulladás hozza létre.

Mikor dönt az orvos a mandulák kivétele mellett?

Az orvosok számára meghatározott mandulagyulladás írja elő, ha szükséges végrehajtani a műtétet. Emellett ha a mandula tapintása során genny ürül, ha megnagyobbodottak a garatizom mandulái, ha a mellső garatívek pirosak, akkor is gócos mandulákkal van dolgunk. Ha minden szempont adott, akkor érdemes elvégezni a műtétet, ám mérlegelni kell: a beavatkozás nem veszélytelen. A gyógyulási fázisban előfordulhat olyan fokú vérzés, amely akár életveszélyes is lehet.

További, ajánlott cikkünk e témában: A mandulagyulladás szövődményei

Másodlagos betegségek

A műtétet szinte kötelezően elvégzik, ha a gyulladást másodlagos betegségek is követik. Ilyenek kialakulhatnak a bőr, az ízületek, a vese, de akár a szív környékén is. Akkor is ajánlott a műtét, ha tályog alakul ki, ami méretéből adódóan, a beteg képtelen nyelni, úgynevezett szájzár alakul ki. Ezt a szövődményt kórházi keretek között kezelik.

Mindenesetre a műtétet nem lehet elvégezni, csak akkor, ha az orvosok helyesnek ítélik. Ilyenkor azonban több hét a gyógyulási idő, és mindenképpen vigyáznia kell a betegnek, nehogy vérzés alakuljon ki.


close