Gégegyulladás kezelése természetesen

A gégegyulladás árulkodó tünete – a torokfájás mellett –, ha elmegy a hangunk. Ezt az állapotot okozhatja a hangszálak megerőltetése, a hideg, valamilyen vírusos fertőzés, a dohányzás vagy akár allergia, arcüreggyulladás, illetve hörghurut. Hogyan kezelhetjük otthon?

Gégegyulladás esetén fontos a szervezet erősítése, emellett pedig a hang kímélete. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a betegnek két-három napig hallgatnia kell, és egyáltalán nem szabad beszélnie.

Suttogni pedig végképp tilos, mivel az csak egy plusz terhet ró a beteg gégére. Hangszálaink pihentetésével megelőzhetjük a súlyosabb rendellenességek, vérzés, csomó, polip vagy ciszta kialakulását.

Teafogyasztás

Fontos a beteg gége „langyos folyadékkal való kenegetése”. Igyunk naponta legalább 6-8 pohár langyos vagy meleg (de nem forró) teát. Más meleg folyadék, például a langyos zöldségleves is enyhítheti a kellemetlen érzést. A gyógyuláshoz elengedhetetlen, hogy a gégénk ne száradjon ki.

Gyógynövények gégegyulladásra

Gyógynövények közül gégegyulladásra az orvosi pemetefű vagy az ökörfarkkóró-tea javasolt. Pemetefű cukorkát ma is lehet kapni a gyógyszertárban, de bármilyen, köhögés elleni szopogatós cukorka is jót tesz.

Az ökörfarkkóró olyan nyálkaanyagot tartalmaz, amely védőréteggel vonja be a gyulladt szöveteket, így csillapítja az irritációt és a köhögési ingert. Forrázzunk le 1 csapott evőkanálnyit a szárított növényből 2,5 dl forró vízzel 10 percig hagyjuk ázni, majd sűrű szitán (tiszta kendőn keresztül fogjuk fel a virágból kiázott szöszöket) leszűrve fogyasszuk, naponta 3 csészével.

Vöröshagyma gégegyulladásra

Egy ősrégi népi gyógymódot is kipróbálhatunk. Háromóránként igyunk 2 teáskanálnyi vöröshagymalevet – amelyet gyümölcscentrifugával tudunk előállítani – utána pedig vegyünk be 1 teáskanálnyi mézet. Ha nincs gyümölcscentrifugánk, tegyünk egy fél fej vöröshagymát két tányér közé, préseljük össze, és fogjuk fel a kifolyó levet.

Köhögéscsillapítás

A gégegyulladást tovább ronthatja, ha erősen köhögünk, ezért fontos a köhögés csillapítása. Akár a bevált gyógynövényszirupokkal (lándzsás útifű, echinacea, kakukkfű), akár teákkal próbálkozunk, a lényeg, hogy kíméljük gégénket a megerőltető köhögéstől. Nagyanyáink módszerét itt is segítségül hívhatjuk, készíthetünk vöröshagymateát is. Ha kipréseljük a hagyma levét, akkor fogjuk fel a külső, barna héjat és 1-2 réteg belső levelet a teának, a többiből készíthetjük a levet.

2 vöröshagymához számítva karamellizáljunk meg 2 kanál cukrot, öntsük fel 4 dl vízzel, tegyük bele a húsos hagymahéjat és forraljuk fel, majd hagyjuk 15 percig hűlni – akácmézzel még ízesíthetjük. Este, lefekvés előtt fogyasszuk, hogy elkerüljük a vízszintes helyzetben jelentkező köhögést.


close