Krónikus mandulagyulladás

Krónikus mandulagyulladás a mandulák tartós gyulladása miatt alakulhat ki. A mandulák nagysága a diagnózis felállításához nem feltétlenül mérvadó. Leggyakoribb megoldás a mandula eltávolítása.

A továbbiakból megtudhatja, miért alakul ki a krónikus mandulagyulladás, illetve hogyan kezelhető a betegség.

Mivel a krónikus mandulagyulladás nem jár lázzal, torokfájdalommal, csak minimális nyelési nehezítettség, szájszag, esetenként tartósan észlelhető lokális nyirokcsomó megnagyobbodás jellemzi, ezért a diagnózis felállítása nem könnyű feladat.

Ritkán bizonytalan általános tüneteket észlelhetünk, mint például a fáradékonyság, bizonytalan eredetű, tartós hőemelkedés, hajhullás, gyakori meghűlési hajlam, esetleg étvágytalanság.

A krónikus mandulagyulladás kialakulása

A krónikus mandulagyulladás kialakulására jellemző lehet a korábbi, évente két – három alkalommal lezajlott akut mandulagyulladás. Amennyiben a tünetek és a panaszok felvetik a krónikus tonsillitis lehetőségét, akkor a góckutatást mindenképpen indokolt elkezdeni.

A mandulák nagysága a diagnózis felállításához nem feltétlenül mérvadó, mert bizonyos esetekben a mandulák megnagyobbodását észlelhetjük (tonsillitis chronica hypertrophica), míg más esetekben a mandula nyirokszövet-állományának jelentős része elpusztul (tonsillitis chronica atrophica). A mandulák azonban általában megviseltek, nyomásra genny (detritus) ürül, a nyirokcsomók a mandulák közelében megnagyobbodottak.

A tonsillákban ilyenkor megbújó baktériumok letokolva találhatóak, nem okoznak heveny gyulladást, de az általuk termelt és a vérbe bejutó anyagok (toxinok) allergiás reakciót, gyulladást, akár szepszist is kialakíthatnak a szervezetben.

A krónikus mandulagyulladás kezelése

A krónikus mandulagyulladás kezelése nem az ecsetelés vagy öblögetés, és leggyakrabban az antibiotikum kezelés sem elegendő, annak ellenére, hogy ez esetlegesen célzottan történik.

A megoldás a mandula eltávolítása (tonsillectomia), ami főleg gyermekkorban gyakran az orrmandulák eltávolításával együtt (tonsilloadenotomia) történik meg. Az előbbi elvégzésének abszolút indikációja, ha reumás láz, a mandulák körül kialakult tályog vagy olyan szepszis igazolható, amelynek hátterében a mandula gócszerepe (vérvétellel, helyi vizsgálattal) igazolható.

A mandula eltávolításának szükségességét felveti (relatív indikáció), ha krónikus tonsillitist diagnosztizálunk, ha az akut mandulagyulladás évente 2-3 alkalommal előfordul, ha gócbetegségeket észlelünk (mint például az ízületek gyulladása, a szívizom vagy a szív belhártyájának gyulladása, a szem szivárványhártyájának a gyulladása vagy idegrendszeri gyulladások), a nyelési vagy légzészavart okozó mandulákat észlelünk stb.

Nem szabad azonban tonsillectomiát végezni, ha az általános állapot ezt nem teszi lehetővé, de nem szerencsés akut gyulladásban sem elvégezni a műtétet. Gyermekkorban 3 éves korig a konzervatív, gyógyszeres terápia javasolt krónikus mandulagyulladásnál, addig a műtétet csak gyermekgyógyász javaslatára végzik el.


close