Ízületi fájdalom, góc

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő!
Betegségem két éve kezdődött. Időnként nagyon heves fájdalommal járó izomgörcsöm volt valamelyik végtag ízületemnél, amely néha kissé bedagadt és hőemelkedésem volt. Pár napon belül elmúlt magától. Vizsgálatok jöttek, de nem tudták kideríteni, mi a betegségem. Sokféle labor vizsgálatom is volt, de mindig azt mondták rá, rendben vannak az értékek. Állapotom lassan romlott, ma már állandó jelleggel fájnak a kéz ujjaim és térdeim ízületei, és időnként más ízületeknél is.
A torkom könnyen begyulladt-bedagadt fiatal korom óta, ha hideget eszem vagy iszom. Ilyenkor lassan gyógyul magától, gyógyszert nem szoktam rá szedni. Más góckutatáson voltam már, de a gégészetre most küldtek először góckutatásra. Éppen előtte begyulladt a torkom, Doxycyklint írtak fel, először napi 2, majd napi 1-t.
Kérdésem lenne, hogy ha izületi gyulladásomnak az itt levő góc az oka, akkor mivel lehet kezelni és ez végleges gyógyulás vagy állandó kezelést igényel? Milyen vizsgálatokkal lehet biztosan megállapítani, hogy a torkomnál góc van? A gégészeten azt mondták, ha kivennék a mandulám, lehet, hogy több problémám lenne, mint most, mivel 53 éves (nő) vagyok.
Mit tehetnék, hogy kiderítsem, mi a betegségem, és a javulásért?
2012. 08. 15. | 09:24

Kedves Kérdező!
Vizsgálat nélkül illetve a korábbi dokumentáció ismerete nélkül nehéz megfelelő választ adni. Sok esetben találkozunk olyannal, hogy valamilyen góc (mandula, fog, középfül gyulladás, arcüreg gyulladás) alatt és után ízületi fájdalmak alakulnak ki. Ha ez igazolódik, akkor igazából a góc eltávolítása, illetve a gyulladás megszüntetése eredményezhet javulást. Ilyenkor a fő momentum, tehát a góc felkutatása, és utána a a megfelelő szakember (fogász, szájsebész, fül-orr-gégész) segítségével annak eltávolítása. Kezelésben antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, immunstimulánsok jönnek szóba. Diagnosztikában fizikális vizsgálat, röntgen, CT, MR, ultrahang jönnek szóba. Ha egyértelműen beigazolódik, hogy a mandulája okozza a bajt, akkor érdemesebb kivetetni, még akkor is, ha utána könnyebben fájdul meg a torka és gyakrabban lesz felsőlégúti fertőzése, mert a rendszeres ízületi gyulladások a porc pusztulásához és idő előtti protézis beültetéséhez vezethetnek.

Orvosszakértő 2012. 08. 17. | 22:28
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close