Mandulagyulladás reflux miatt?

Orvos válaszol rovat
Szeretném megkérdezni, hogy a reflux okozhat e mandulagyulladást és némaságot (akárhányszor mandulagyulladásom van, pár nap múlva a hangom is elmegy és egy hangot se tudok kiadni). Ez ebben az évben már a negyedik alkalom és nem túl jó dolog, hogy így dolgozni sem tudok, hiszen beszéd nélkül nincs értelme bemennem a munkahelyemre.

Múlt héten elmentem a háziorvosomhoz, aki kiírt és felírt nekem Azi Sandoz-t és köptetőt. Megkérdeztem tőle, hogy segítene-e, ha kivetetném a torokmandulámat. Áttekintette az összes betegségemet a kórlapomon és ő is mondta, hogy a legtöbb gond eddig a torkommal, azon belül a mandulagyulladás volt.

Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint mi lenne a legjobb megoldás? Tényleg vetessem ki a mandulámat? Ha igen, lehet altatással kérni a műtétet, hogy ne fájjon annyira és ne lássam mit csinálnak a műtét közben? Ha viszont Refluxról van szó (ami amúgy a családunkban a szüleimnek van, anyukámnak nagyon sok sava van és asthmás is), akkor mit tehetek ellene? Egyszer még gyermekkoromban befektettek a kórházba savmérésre (szondáztattak), ott azt állapították meg, hogy nincs savam. Aztán 2008- ban gyomortükrözésen voltam és ott is azt mondták,hogy nincs savam. Mostmár tényleg semmit sem értek. Menjek el megint gyomortükrözésre? Lehet, hogy pár év alatt kialakult a reflux?
2012. 10. 03. | 14:52

Ha a reflux sem pH méréssel, sem endoszkópiával nem igazolódott, akkor én nem keresném arra a bajok gyökerét. De szerintem a mandulaműtét sem biztos menedék, hisz a tünetei inkább vírusfertőzésre utalnak (némaság, vagyis laryngitis). Úgyhogy legnagyobb valószínűséggel az orrlégzés javítása tudna segíteni (a kiszáradó nyálkahártya áll a leggyakrabban a visszatérő felső légúti panaszok hátterében).

Konzervatív terápia: orröblítés (pl. NeilMed SinuRinse eszközzel), illetve szteroid orrsprayk (receptkötelesek, főként allergiás betegségekben szoktuk alkalmazni, de újabban ismeretlen eredetű orrnyálkahártya-duzzanatok eseteiben is jó eredményekről számolnak be krónikus adagolással), végül orrsövényműtét.

Orvosszakértő 2012. 10. 03. | 19:12
close