Nem csillapodó mandulagyulladás

Orvos válaszol rovat
Lassan 4 hete mandulagyulladásom van. Először lázas voltam (39 fok), nagyon gyengének éreztem magam. Kaptam rá Aktil Duo-t, C-Vitamint, Cataflamot, ha nagyon nagyon fáj és torokfertőtlenítőt. Ez kb. arra volt elég, hogy 3-4 napig tünetmentes legyek, majd újra visszatért. Elmentem hát az orvoshoz, aki felírt CEDAX antibiotikumot. Ezt 5 napig szedtem, mert 5db-os, 1x1 naponta. Újra tünetmentes lettem 4-5 napig, majd újra visszatért. Most csak a bal oldalon fáj, de kegyetlenül, enni alig bírok bármit is, de jóformán inni is. Voltunk fül-orr-gégészeten, kaptam kereken 1 hónappal későbbi időpontot műtétre. Addig pedig, valami allergia elleni gyógyszert (pedig nem tudnék róla hogy allergiás lennék) és Avelox 400 mg antibiotikumot.

Na most ott tartok, hogy kiváltottam ezeket is (már kb. 15 ezer ft-nál tartok, de az állapotom ugyanolyan rossz), de az antibiotikumot nem merem bevenni "rossz híre miatt". Tudniillik bele is lehet halni. A Cataflamot szedem talán 1 hete folyamatosan, és úgy veszem észre mintha viszketne a bőröm alatt az összes ujjam, és tenyerem. Valószínű a Cataflam mellékhatása.

A hajam 3-4 hónapja rohamosan hullani, ill. ritkulni kezdett, lassan kopasz vagyok a fejem egész területén, holott eddig nagyon dús hajam volt. Ez miatt is aggódom, az miatt is, hogy mi lesz ha beveszem a gyógyszert (mert csak rosszat hallottam és olvastam róla) és egyben azért is, hogy a műtét, hogy fog sikerülni, megéri -e, és addig hogyan bírom ki a most már állandóvá vált nyelési fájdalmat, nem lesz-e következménye hogy még mindig megvannak a manduláim, tehát nem húzódik- e rá a szívemre, vagy ízületekre, és, hogy ez milyen hatással lesz a munkahelyi teljesítményemre. Tudom, sok a kérdés, de reménykedem, hogy Ön elolvassa mindet, és tud rájuk választ adni!

Nagyon el vagyok keseredve, nem gondoltam volna sosem, hogy a manduláim ennyire ki fognak készíteni. 4 hét alatt fogytam kb. 5 kg-ot. Szinte nem is ettem semmit, csak amikor tünetmentes voltam, de akkor sem igazán kívántam az ételt.

És így végül, de nem utolsósorban egy kérdés, hogy mennyi a valószínűsége, hogy "rosszul sül el a műtét", vagy esetleg egyéb igen komoly szövődmény alakul ki, ez alatt az 1 hónap alatt amíg nem szabadulok meg tőlük.

Válaszát a legnagyobb tisztelettel várom, és köszönöm, hogy elolvasta, időt fordított rám!

2011. 05. 30. | 23:59

Sajnos a leírása alapján vizsgálat nélkül nem sok tanácsot tudok adni.

Egyrészt állhat a jelentős fájdalma és nem múló láz hátterében tályog is, ami műtéti megnyitást tehet szükségessé, másrészt előfordulhat, hogy a széles spektrumú antibiotikumok dacára nem múlik egy “mezei” mandulagyulladás sem. Sőt, a Mononucleosis nevű betegség is tud az Ön által leírt tüneteket okozni.
Mindezek állhatnak a hajhullás hátterében, de nem biztos az ok-okozati összefüggés.

A másodlagos betegségeket (ízületek, szívizomzat, vese stb. érintettsége) S. pyogenes fertőzés okozhatja csak, ennek prevenciójaként az említett antibiotikumok megfelelőek. Életkorát nem írta, de úgy sejtem, hogy nem 16 év alatti. Ebben a korban műtét esetén 3-5% utóvérzésről szól a szakirodalom. Komoly szövődmény esélye rendkívül csekély.

Javaslom, hogy “second opinion” miatt keressen föl egy másik szakorvost, ha elégedetlen a jelenlegi kezeléssel.

Orvosszakértő 2011. 06. 01. | 10:58
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close