Idegentest?

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

34 éves nő vagyok, nem dohányzom, nem iszok alkoholt sem.
Panaszom kb. 5 hete kezdődött. A torkomban elkezdtem folyamatosan érezni valami idegentestet (nem gombócnak nevezném, mert különbözött attól az érzéstől, amit idegességkor érez az ember). Eleinte olyan érzés volt, mintha belül megduzzadt volna valami, majd aztán társult hozzá olyan érzés, mintha valami száraz varr lenne a torkomban. Emellett semmi más panaszom nem volt, se orrfolyás vagy orrdugulás, se láz, sem köhögés vagy tüsszögés, sem fájdalom.
Mivel külföldön tartózkodtam, csak 3 hét után tudtam felkeresni otthon egy FOG szakorvost (közben egy cystitis miatt Cifrant szedtem, ami nem befolyásolta torkomban lévő idegentest érzést)
A FOG szakorvos megnézve a torkomat, heveny orr-garatgyulladást diagnosztizált. A hátsó garatfalam enyhén piros és erezett volt, a nyelvgyöki manduláim be voltak duzzadva (garatmanduláim kb. 15 éve el lettek távolítva), és ecseteléskor sűrű tapadós váladék is maradt a vattapálcán. Azt mondta nem vesz mintát tenyésztésre, mert nem igen szokott semmi kitenyészni. Az idegentest érzést a megnagyobbodott nyelvgyöki mandulák okozzák, a varr-szerű érzést pedig a tapadós váladék. Kaptam Solmucol tablettát, Azulenol orrkenőcsöt, valamint Bioparox sprayt.
10 napos kezelés elteltével a probléma azonban nem szűnt meg (közben langyos kamillateát is iszok, valamint Strepsils tablettát szopogatok, illetve Phlogosollal gargarizálok naponta többször), talán a torkom picit pirosabb is lett, illetve ásításkor érzek pici, de nem számottevő fájdalmat a torkomban. Más panaszom továbbra sincs.

A kérdésem az lenne, mivel közben visszajöttem külföldre, és legközelebb csak 2 hét múlva leszek ismét Magyarországon, hogy keressek-e itt egy orvost aki újra megnéz, vagy mivel sem lázam, és más panaszom nincs, ráér 2 hét múlva újra orvoshoz mennem?
Elképzelhető-e, hogy valami olyan baktérium fertőzés okozza a tüneteimet, amire nem volt jó a Cifrén és a Bioparox sem? Ha vírusfertőzés lenne, akkor az 5 hét alatt elmúltak volna már a panaszaim? Van-e esetleg még valami javaslatuk?
2011. 08. 05. | 16:50

Kedves Kérdező!
A panasz oka ismert. Javaslom, hogy folytassa a kezelés, az öblögetést és fokozott szájhigiéniát. Mivel nincs aggasztó tünet nem sürgető a további kezelés, de a tenyésztés indokolt a makacs fertőzés miatt. Nem vírusra jellegzetes a lefolyás és egyáltalán nem kizárt, hogy az antibiotikus kezelés mellett megmaradt a panasz.

Orvosszakértő 2011. 08. 08. | 15:09
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close