Reflux okozhat mandulagyulladást?

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

31 éves férfi vagyok. Körülbelül másfél hónapja furcsa gombócszerű érzést kezdtem érezni a torkomban. Pontosabban középen belül a nyakamban a pajzsmirigy környékén. Már az is zavart, ha a póló nyakrésze hozzáért a nyakamhoz. Elmentem gégészetre, csináltak nyaki ultrahangot és vettek kenetet. Az UH szerint a nyaki nyirokcsomók enyhén duzzadtak. A kenet candida albicanst és staphylococcus baktériumot mutattak ki. A doktornő szerint mivel sok a gyomorsavam, refluxom lehet és az okozza a fertőzéseket, felírt gyomorsavcsökkentőt (Pantoprazol 1A) és antibiotikumot (Dalacin). Ezeket beszedtem és a következő kenetem negatív lett. Vérvétel, vizelet negatív. A nyaki csomóérzés részben, de megmaradt a gyomorsav mennyiségemmel együtt és mindkét torokmandulám kellemetlenül fájdalmassá vált. A doktornő a mandulák eltávolítását javasolta, mondván Ő már nem tud mit felírni és valószínű, hogy krónikus mandulagyulladással van dolgunk. Én ezt így nem tudom elfogadni. Nem szeretném rögtön kivágatni a mandulám, mivel először fordul elő nem gondolnám hogy krónikus. Másrészt az interneten olvasottak alapján nem tűnik klasszikus mandulagyulladásnak, mert a leírtakon kívül más tünetem nincs.
Abban kérem a tanácsát, hogy ilyen esetben mit tegyek. Keressek más orvost? Van valamilyen más vizsgálat amivel pontosítani lehet a gyulladás okát és kezelését? A mandulák kivágása valóban megoldás ilyen esetben? Komolyan tanácstalan vagyok. Napról napra kellemetlenebbül sajog és félek az esetleges szövődmények kialakulásától.
2011. 11. 14. | 22:22

Tisztelt Uram!
A refluxbetegség valóban jó iránynak tűnik, mert sok kellemetlen tünetet és krónikus gyulladást is magyarázhat. Én biztosan inkább nem mainstream protonpumpa gátlót javasolnék önnek, hanem inkább alkáli-hidrogén karbonátos vízzel ivókúrát, mert a panaszai nem súlyosak, csak kellemetlenek. Tehát: 2 hónapig napi 1-2 dl szobahőmérsékletű gyógyvíz óránként 1-1 korty sebességgel igyék meg, és figyelje a javulást. Ha a vér AST (vagy ASO) értéke nem 800 fölötti, akkor a mandulaműtéttel szabad ennyit várni. De ha a javasolt kezelés nem lesz hatásos, akkor valóban elgondolkodnék a tonsillectomián.

Orvosszakértő 2011. 11. 15. | 13:35
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close