Mandulagyulladás

A mandulagyulladás gyakran szerepel a felső légúti infekciók felnőtt- és gyermekkori formái között. A mandulagyulladás hátterében leggyakrabban bakteriális folyamatok állnak. A mandulagyulladás általában szövődménymentesen gyógyul.

Az alábbiakban ismertetjük a mandula felépítését, a mandulagyulladás okait.

A garatmandulákat (tonsillákat) és az orrmandulákat (adenoid) nyirokszövet alkotja, ezek gyűrűszerűen veszik körül a garatot. Elsődleges feladatuk a szervezet védelme a fertőzések ellen, de bizonyos esetekben maguk is heveny (tonsillitis acuta és vegetatio adenoides) valamint idült (tonsillitis chronica) fertőzések gócává válhatnak.

Ennek kapcsán a mandulák hosszabb-rövidebb ideig tartó, átmeneti megnagyobbodását (hypertrophia tonsillae) észleljük, ami részben nyelészavart, nyelési nehezítettséget, gyakran a mandulákon lepedékes lerakódást, részben az orrlégzés nehezítetté válását okozza.

A mandulagyulladás okai

A mandulagyulladás hátterében leggyakrabban bakteriális (gennyes) folyamatok állnak, amik azonban kisded kortól jellemzőek elsősorban, csecsemőkorban a torok gyulladása nem szokott előfordulni. A folyamatra jellemző az összefolyó jellegű vagy pontszerű lepedék, aminek kialakulásában a különböző baktériumok játszanak szerepet.

Annak ellenére, hogy ezekben az esetekben a tonsillák gyulladását látjuk, a szervezet egészét érintő gyulladásról van szó. Amennyiben a mandulagyulladás kezdetét követő 24 órán belül kiütések is megjelennek a teljes testen, a skarlát angina fennállása valószínű. Ilyenkor a nyelv felszíne is málnaszerű .

A mandulagyulladások hátterében azonban nem csak gennyesedés lehet, a vírusos tonsillitisekre a magas láz és az általános tünetek mellett legtöbbször a lepedék hiánya a jellemző, a mandulák felszínén vírusos hólyagocskákat lehet észlelni.

A speciális, sokszor elkülönítésben nehézséget okozó mononucleosis infectiosa (Ebstein-Barr-vírus okozta tonsillitis) esetén, annak ellenére, hogy vírusos folyamatról van szó, lepedékképzést is észlelünk.

A betegség elkülönítésében segítséget nyújt a kifejezetten, elhúzódóan magas láz, a nyak nyirokcsomóinak extrém megnagyobbodása és a lép, valamint a máj mint nyirokszervek párhuzamosan észlelhető megnagyobbodása is.

A gombás mandulagyulladások jellemzően leromlott immunrendszerű és/vagy citosztatikus kezelés miatt legyengült betegeknél fordulnak elő. Az ilyenkor a mandulákon látható lepedék nehezen törölhető le. Az elkülönítésben segítséget nyújt az alapállapot ismerete.

A mandulagyulladás kezelése

A mandulagyulladás megfelelő kezelés mellett leggyakrabban szövődménymentesen gyógyul, de előfordul, hogy a tonsilla körül tályog vagy akár egész testre kiterjedő fertőzés (szepszis) alakul ki. Ezen esetben a lokális kezelés mellett széles spektrumú antibiotikum adása is szükséges, ezt legtöbbször fekvőbetegként kapja a páciens.


close